Pompoenen, sierfruit, sierkalebassen... wat is het nou allemaal?
De term pompoenen wordt heel algemeen gebruikt en is eigenlijk een verzamelnaam geworden van zowel de eetbare pompoenen en de sierkalebassen.
Sierkalebassen
Om niet in plantenfamilies te gaan duiken en het lekker makkelijk te houden... sierkalebassen zijn pompoenen welke niet eetbaar zijn, dit zijn vaak de kleinere zeer sierlijke pompoenen met een harde schil. Sierkalebassen worden ook wel vaker sierfruit genoemd. In de sierkalebassen is een zeer grote verscheidenheid aan sierlijke vormen, kleuren en maten. Deze sierkalebassen zijn vrij hol van binnen en hebben meestal dus ook weinig vruchtvlees.
Eetbare Pompoenen
De eetbare pompoenen hebben over het algemeen een wat eenvoudigere uitstraling als de sierkalebassen. De schil is wat zachter en de pompoenen voelen in verhouding zwaarder aan. Deze pompoenen hebben als je ze doorsnijd meestal redelijk veel vruchtvlees, (ook afhankelijk van de pompoen > de Halloween pompoen is vrij hol van binnen en bevat weinig vruchtvlees, deze is wat smaak betreft ook vrij waterig). Enkele zeer geschikte pompoenen om te eten en het meest gangbaar zijn in de winkel zijn de Hokkaido en Butternut (ook wel flespompoen genoemd).
Het kweken van de Pompoenen en Kalebassen
Eind maart / begin april gaan de eerste zaadjes de grond in. de pompoenen worden in een verwarmde glazen kas tot ontkieming gebracht waarna ze doorschuiven naar een folie-tunnelkas om verder uit te groeien. Zodra de buitentemperatuur het toelaat worden ze vanaf begin mei uitgeplant in de vollegrond, eventueel worden ze in het begin nog beschermd tegen de vorst door een vliesdoek. De planten kunnen namelijk niet tegen vorst!
Na een periode van groei (afhankelijk van plantperiode en het weer in de zomer) zijn de eerste pompoenen rond half augustus klaar om te oogsten. De oogstperiode loopt door tot ongeveer eind september / half oktober.
Het bewaren van Pompoenen
De pompoenen worden meestal voor de sier gebruikt in of rond de woning. Belangrijk is het om voorzichtig met de pompoenen om te gaan, dus niet laten vallen of stoten! Het is goed om de pompoenen eens in de twee weken te controleren en te verleggen. De meeste pompoenen houden zich wel 2-3 maanden.
Het blijft uiteraard een natuurproduct waarbij het ook wel eens voorkomt dat de pompoenen al na enkele weken slechte plekken krijgen. Andersom komt het echter ook voor, er komen klanten die zelfs nog pompoenen over hebben van het voorgaande jaar!!!
De eetbare pompoenen die je niet voor de sier gebruikt kun je het beste op een luchtige, koele donkerdere plek bewaren. Laat er in ieder geval geen vorst aan komen! Aangesneden pompoenen kun je in de koelkast nog ca. 1 week bewaren.